Loza i vino prate čovjeka od postanka do danas, dajući stalni poticaj ljepoti življenja, poticaj životu i radosti, poticaj za poezijom, glazbom, likovnom umjetnošću, običajima... Tako su vinogradi i vino u Hrvatskoj, koja pripada vinorodnim zemljama Europe kao mediteranska i kontinentalna zemlja s brojnim autohtonim sortama i jedinstvenim vrhunskim vinima, inspirirali mnoge naše umjetnike, slikare, kipare, a i pjesnike.
Spoj poezije i vina zasigurno će oduševiti sve koji vole poeziju kao književni žanr te vino kao piće koje u umjerenim količinama djeluje povoljno na zdravlje.
(Priče o tom povoljnom učinku na zdravlje datiraju još iz antičke povijesti, a moguće je i da je poezija najstarija vrsta književnosti)
Vinova loza se može danas naći u svakom kutku svijeta gdje može uspijevati, a vino iz Vinarije Gašparec  i Vinarije Žabić možete probati 25.7. u večernjim satima kada će nam svoju poeziju predstaviti naši zavičajni pjesnici.

Hrvatska je zemlja prebogata,
Lozu našu Bogo blagoslovi;
Bistra kaplja vrednija od zlata
Na daleko po svijetu slovi.
Mislim na te slatka domovino,
I na slatko, žarko tvoje vino;
U njem život, u njem ljubav prava,
U njem nebo, u njem pjesma glasna…
(August Šenoa)

Želja nam je usidriti ih zajedno, ovaj put u naš gradski park, u prirodnije okruženje u centru grada, uz Hrvatski dom kao mjesto njegovanja narodne kulture i običaja ali i mjesto gdje je tridesetih godina prošlog stoljeća bila smještena garešnička pučka čitaonica, pa nek teče riječ poput vina!
I premda su suviše tijesna sva mjesta za sve riječi koje pjesnik ima,
sigurni smo da će svatko tko voli poeziju (i kapljicu vina) pronaći svoje mjesto u nedjelju u gradskom parku!
Vidimo se!